Vraag voor een (tafel)opstelling

Een (tafel)opstelling geeft helderheid 

‘Welke keuze moet ik maken in mijn werk? Wat houdt mij tegen om de stap te zetten? Hoe kan ik de communicatie met mijn leidinggevende verbeteren? Het lijkt alsof ik mijn plek niet kan innemen. Ik blijf steeds van werkkring veranderen. Ik voel me een buitenbeentje in mijn familie. Waarom heb ik niet een betere band met mijn kind? Ik heb mijn hele leven als moeite met… ‘

Een (tafel)opstelling kan je inzicht geven in patronen die normaal gesproken verborgen blijven omdat ze zich in ons onderbewuste bevinden. Het is een methode die snel de kern van het probleem laat zien en je kan helpen bij een thema waar je in je leven telkens tegenaan loopt, of bij problemen in je familie of relatie, of in je werkomgeving. De vraag kan ook iets actueels zijn dat nu in je leven speelt. Elke vraag is in principe geschikt voor een opstelling.

De (tafel)opstelling zet je vraag of probleem in de context van het hele systeem waarvan je deel uitmaakt. Het biedt je toegang tot meer informatie en je kunt het probleem of je vraag van een afstandje bekijken. Een opstelling biedt meestal verrassende uitkomsten, het legt zaken bloot die je eerst niet zag. Daarmee creëert het nieuwe mogelijkheden in je leven.

We beginnen altijd met te bespreken wat je vraag precies is. Vervolgens brengen alles wat te maken heeft met je vraag in beeld met poppetjes op tafel of met grondankers. Een opstelling geeft je vaak direct al inzichten, hetgeen je gezien hebt moet echter ook nog ‘doorwerken’ in je onbewuste systeem. Dat zul je merken in de weken volgend op de opstelling. Een opstelling kan deel uitmaken van een coachtraject, maar dat hoeft niet.

Voorbeelden van eerdere vragen: ‘Ik heb nooit écht contact met mijn moeder/vader’, ‘Ik heb een gesprek op de school van mijn kind waar ik erg tegenop zie’, ‘Waarom loopt het zo stroef met mijn zakelijke partners in ons bedrijf?’ Ik heb het gevoel dat ik mijn plek niet kan innemen in mijn leven’. ‘Ik heb een hele lieve schoonmoeder, maar ik kan me niet goed tot haar verhouden’, ‘Waarom heb ik zoveel strijd met mijn kind’?

“Altijd het compromis opzoeken. Nooit mijn eigen visie verdedigen. Altijd die middenweg opzoeken en toegeven aan die ander. De tafelopstelling heeft mij inzicht gegeven waarom ik dit doe. Het heeft mij de kracht gegeven om te durven kiezen voor mijzelf. Het heeft me rustiger en sterker gemaakt. En dat heeft een positieve invloed op mijn naaste geliefden. Dank je wel Astrid, jij hebt mij daarbij geholpen.”  –  Ine